הקורסים - יסודי

כיתות ג' סמסטר א'

"הסטודיו – עשר אצבעות לי יש" שחק איתן
קורס שבמרכזו עשייה בחומר, המאפשרת לכל אחד להכיר טוב יותר את עצמו ואת מקומו ותפקידו בקבוצה. נלמד ונשכלל מיומנויות אישיות מגוונות, החל מתכנון, יצירתיות, גמישות מחשבתית ועד קוארדינציה ועבודה בחומרים מגוונים. בתווך נדרש לעסוק באינטליגנציה הרגשית והמעשית של כל אחד מאתנו.
רוב הקורס יעסוק ביצירה אישית וקבוצתית תוך התבוננות החוצה ופנימה, כדי לראות מה סובב אותי ומה יש בתוכי. כמו כן, הקורס יקיים שיח עם קורסים אחרים ויחד נמצא כיצד הדברים חוברים יחד, וכיצד אפשר לחבר אותם לכדי פרויקט משותף.

"מצב הרוח של האוויר" ענת אש-מור
מצב הרוח של האויר הוא הפכפך ועלינו להתאים את עצמנו לגחמותיו. בכדי לעשות זאת בהצלחה, עלינו להבין תחילה מהו אויר, מהי רוח, ומה קודם למה? לשם כך נצא לצוד קצת אויר, נלמד את המתכון ליצירת עננים, נקים תחנה מטאורולוגית ונלמד לקרוא שעון שמש ומפות תחזית. את המידע שנרכוש ננצל להבנת תופעות מורכבות כגון טורנדו והוריקן (כן.. אלו שתי תופעות שונות לחלוטין!). לבסוף, בתור חזאים צעירים, תדעו לקבוע בעצמכם מתי כדאי לקחת מטרייה או לחבוש כובע, ודני רופ יוכל לצאת לפנסיה.

יצירת משחקים (מחשב)
Programming From Scratch גילור גל
אנחנו אוהבים לשחק במשחקים ויותר מכך, נאהב ליצור אותם.
לשם כך נלמד שפה חדשה – השפה הדיגיטלית.
Scratch הינה שפה דיגיטלית המורכבת מפקודות צבעוניות, אותן גוררים ומחברים כמו לגו. הלגו הצבעוני הינו תכנית מחשב המריצה משחקים וסימולציות ברמת קוד גבוהה.
את המשחקים שלנו ניצור בשפה הזאת, נשתף עם חברי הקבוצה ונשחק ביצירות שלנו עם חברים ומשפחה.
השפה פותחה ע"י אוניברסיטת MIT ונמצאת בשימוש של מיליוני תלמידים ברחבי העולם.

"חושים בטבע" נעם כהן
כיצד ציפורים משוחחות זו עם זו? מהי שפת הציפורים?
כיצד החולד מתקשר עם בני מינו מתחת לאדמה והאם אנחנו יכולים לדבר דרך קירות?
כיצד מביט העכביש על העולם דרך שמונה עיניו? וכיצד שומע הצרצר קולות באמצעות ברכיו?
מיהו בעל -החיים שאוהב יותר מכל להחליף תחפושות ואיך הצבעים נעלמים ומופיעים שוב? האם אפשר לשוחח זה עם זה באמצעות הידיים, במגע בלבד, בלי לראות ובלי לשמוע?
במהלך המפגשים ננסה לראות, לשמוע ולחוש את העולם דרך עיניהם של בעלי החיים המצויים סביבנו. נתחקה אחר עקבות, נקשיב, נתבונן ונפגוש בעלי חיים בטבע ובכיתה.
נפגוש קולות ומראות שנמצאים סביבנו ושאיננו מבחינים בהם בדרך כלל. נחקור, נשאל, נחפש רמזים ונגלה דברים מפתיעים. נכיר טוב יותר את העולם שסביבנו ותוך כדי כך גם נלמד להקשיב ולהכיר טוב יותר את עצמנו.

"ארכיאולוגים צעירים" טל חביב-משיח
הקורס משלב ידע מדעי מתחומי התוכן השונים במדע הארכיאולוגיה. נחקור יחד את ההתפתחות הטכנולוגית מראשית האנושות, דרך התהליכים החברתיים שחלו במזרח התיכון הקדום ועד לחקר תרבויות שכנות ומהפיכות ששינו את חיי היום יום של האדם לבלי הכר. מטרת הקורס לעודד את התלמידים לזהות צורך שמניע לעשייה מראשית התרבות האנושית ועד ימינו, זיהוי מרכיבים של חברה ואת המורכבות הקהילתית שהתפתחה במקביל לכל אלה.
סביבת הלמידה גמישה, מאפשרת ומעודדת סקרנות, יוזמה, חשיבה ביקורתית , יצירתיות ואחריות אישית.
במהלך הקורס נכיר את התקופה הפרהיסטורית בא"י, עולם הנומיסמטיקה וחקר המטבעות, נפענח כתבים עתיקים שמקורם במזרח התיכון הקדום, נשחזר את אומנות הפסיפס, נספר את סיפורי המיתולוגיה המצרית העתיקה ועוד. בנוסף, נעודד ביקורים משפחתיים באתרים ארכיאולוגים בכל רחבי הארץ והצגת הביקורים בפני חברי הקבוצה תוך התמקדות בנושאים שעלו בשיח הכיתתי.
במהלך הסמסטר נשאף להשתתף בחפירה ארכיאולוגית פעילה של רשות העתיקות ולהתנסות בפועל בכל מה שלמדנו בכיתה.

 

כיתות ד' – סמסטר א'

"מבוכים, דרקונים ועוד"  איתמר בובליל
אוהבים פנטזיה? דרקונים? קסם? קרבות אדירים? ומפלצות מאיימות? מה אם במקום להקשיב באופן פאסיבי לסיפור של מישהו אחר, הייתם יכולים להשפיע עליו בעצמכם ולקבוע את הגורל שלכם ושל הממלכה כולה? בקורס זה נשחק במשחק הפנטזיה המפורסם מבוכים ודרקונים. כל אחד ואחת מהשחקנים יבחרו דמות אותה הם רוצים לשחק לפי סגנון המשחק
הייחודי שהיא מציעה. לכל דמות היתרונות והחסרונות שלה ועל חברי הקבוצה יהיה לעבוד ביחד כדי להעצים את החוזקות ולפצות על החולשות אלו של אלו. בין אם זה קוסם, לוחמת, סיירת או כוהן, כל שחקן ושחקנית יוכלו למצוא את הדמות שמתאימה להם. ביחד תלחמו במפלצות, תפתרו חידות, תמצאו אוצרות, תתחזקו מעליית רמות ותחליטו החלטות שישפיעו על המשך הסיפור. כיאה למשחק תפקידים, תינתן הזדמנות להמציא רקע ייחודי לדמות
שמסביר מדוע היא פועלת כפי שהיא פועלת. כמובן שתהיה הזדמנות לחלוק את היצירתיות שלכם איתי ועם הקבוצה (רק למי שרוצה!). כל זאת ועוד כמה הפתעות, בקורס מבוכים ודרקונים.

"המעבדה של דר׳ פרנקנשטיין" יורם (יויו) גרניט
במעבדה נתנסה בחשיבה עיצובית, (חשיבה עיצובית היא אסטרטגיית חשיבה המאפשרת ״לפצח״ ולהתמודד עם כל פרויקט, גם אם נתקלנו בנושא בפעם הראשונה – ובכל תחומי החיים).
נלמד ליצור: ״יש מאין״. נשתמש בכלים מגוונים – אפליקציות מחשב, כלים בסדנה, כתיבה, יצירה וחומרים שונים, הכל בהתנסות מעשית. נרים פרויקט, ניישם את הדברים בפיתוח, תכנון ובנייה וניהול של תוצרים שונים. ובעיקר נהנה ונתפתח יחד בסביבה יצירתית ומעוררת השראה – ״המעבדה״ .
קדימה לעבודה!

"על חומרים, סימטריה סיבובית ומעגלים באמנות" תו רובין
בקורס נחקור חומרים נתאמן על חשיבה יצירתית, ניצור ונפעל, נסייר בעולם סביב מעגלים בתרבויות השונות, נעמיק בתכונות הסימטריה הסיבובית.
נפעל ביחד ולחוד- ונתפתח כל אחד ואחת לחוד ונתחבר כולנו יחד כקבוצה.

"משחק החיים" מעין אבולעפיה
בקורס נצלול לעומק המדפים של 'לוגוס', נכיר מגוון משחקים, מכניקות ואסטרטגיות ואף נתנסה בעצמינו ביצירת משחקים מקוריים .
במהלך הקורס נלמד ונשכלל מיומנויות חשובות בניהול פרוייקט – העלאת רעיונות, ניהול זמן, עבודת צוות, חקר, בחינת תוצאות ועוד…

"עכברי מעבדה" אלעד בר דוד
כיצד נוצרים במהירות כה גדולה זנים חדשים של קורונה? הייתכן שדינוזאורים היו בעצם ורודים? למה דרושים מדענים כדי לייצר סוכריות? והאם התפוח שנפל על ניוטון יעזור לאחד מאיתנו לטוס בעתיד למאדים?
בקורס נפגוש תופעות מדעיות מגוונות ונלמד לחשוב כמו חוקרים – נעלה השערות, נתכנן ונבצע ניסויים, ונדון בתוצאות שלהם. נראה שהמדע נמצא בכל מקום סביבנו, ולנו נשאר רק לחקור, לגלות וליהנות במעבדה.

"מיני ברידג" ארנה גל
משחק הברידג' הוא משחק חברתי, אסטרטגי, מאתגר ומרתק המוכר כספורט בתחום החשיבה. במשחק מפתחים מיומנויות חשיבה, זיכרון, לומדים לתכנן ומגבירים את כושר הריכוז באמצעות משחק מהנה. המשחק משוחק בזוגות ומחזק את הפן החברתי. נתחיל בלימוד מיני ברידג' ונעבור לברידג' מתחילים.

"אמנות, בישול ויצירתיות" תו רובין
בקורס נעסוק בקשר שבין צבע לטעם, בחיבורים בין אוכל לבין אמנות, בין נוזל למוצק, רכות וקושי.
נכיר אמנות שעוסקת באוכל ונבשל אוכל בהשראת אמנות.
נלמד להכיר חומרי גלם, תבלינים, פירות, וירקות נטעם וניצור שילובים וגם, כמובן- נצייר, נפסל ונצלם.

 

כיתות ה' – סמסטר א'

"הסטודיו – up-build" שחק איתן
קורס מבוא בעיצוב בו נלמד ונשכלל מיומנויות יצירה בחומר. כל תהליך מתחיל משלב הרעיון, אז ננסה למצוא את המקור של הרעיונות ואיזה ערך יש להם עבורנו ועבור העשייה שלנו. שלב התכנון יצריך אותנו להעמיק בדברים ולקיים סקיצות בניסיון להעביר את הרעיונות מהראש אל הדף, החומר ולא פחות חשוב, אל השותפים לעשייה. שלב הבנייה יפגיש כל אחד מאתנו עם הנק' החזקות ואלו הדורשות חיזוק, ויהווה נדבך (תרתי משמע) משמעותי, בפרויקט כולו. סופו של תהליך יהיה הצגת הפרויקט, שלב בו כל המרכיבים באים יחד, ואנחנו עומדים בגאווה מאחורי העשייה והפרויקט.
העשייה בקורס עם מגוון חומרים שהמרכזי בינהם הוא קרטון. גם כאשר העבודה היא אישית, נבחן מה תפקידה של הקבוצה.

"זואולוגיה וסביבה" עינב אופיר
למה, אם בכלל, חשוב לנו בישראל, לשמור על הטפירים בדרום אמריקה?
מה בין דובי הפנדה לגמל שלמה הננסי?
מתי ארנבונים עשויים להוות סכנה משמעותית, ועבור מי?
איך אסטרטגיות רבייה משפיעות על גורלו של מין, וכיצד אנו יכולים לעזור?
שאלות אלו ורבות אחרות יועלו בקורס לחשיבה משותפת. משחקים, חידונים, עבודה קבוצתית ותיאורי מקרה יובילו אותנו שלב אחר שלב בדרכנו להכרות עם סוגיות זואולוגיות סביבתיות בוערות . נצלול להיכרות מעמיקה עם מיני בעלי חיים, נתפעל ביחד מיופיו של הטבע, נראה מה מקומו של האדם כחלק מהטבע – לטוב ולרע, וכיצד ניתן להטות את המאזניים לכיוון הטוב, עם הזמנה לחשיבה ביקורתית ננסה להבין ביחד מהו הכיוון הטוב בסיטואציה כל כך מורכבת?

"הבלתי אפשרי – אפשרי" ליאור קזולה
במסגרת קורס זה נצא למסע בארץ המשחקים, החשיבה, והרגש. במהלך הקורס נלמד על יצירתיות בגישות שונות ומשונות, ניצור חיבורים בלתי שגרתיים מעולמות תוכן מגוונים. נעסוק רבות ביצירתיות ביחסים בינאישיים כגון בתהליכי משא ומתן וביכולתנו לשתף פעולה ולהבין את השחקן השני. באמצעות המשחקים ניצור קשר אחד עם השני ונלמד על חברות, תוך שילוב בין עולם הלוגיקה והיצירתיות.
נלמד גם את גישת מד"הים – משחקי דימיון והומור כבסיס ליצירתיות.

 

כיתות ו' – סמסטר א'

"קצרים בתקשורת " יותם זיו
נלמד ביחד דרכים שונות לספר סיפור. ניצור תכנים בעולמות מגוונים: כתיבה, הקלטה, צילום ועריכה.
נחקור את עולם התקשורת על כל גווניו. נרכוש כלים ומיומנויות במדיומים השונים, במטרה לתת ביטוי לקול הפנימי. מה יש לנו להגיד לעולם? ואיך נבטא את המסר שלנו החוצה בצורה מדויקת יותר?
ניצור סרטונים קצרים ונקריין אותם, נכיר את שפת הג'ירפה מתוך התקשורת המקרבת, נתרגל סוגים שונים של העברת מסרים.
נתיידד עם המצלמה ותוכנת העריכה, ונעבוד על פרויקט קבוצתי או אישי בו ננסה להשתמש בכל הכלים שלמדנו על מנת לתת דרור לקולות השונים בתוכנו.

"פלסטיק ופולימרים" לילך בודנר
הקורס פלסטיק ופולימרים מזמן היכרות עם הפלסטיק לסוגיו, תכונותיו, המבנה המולקולארי שלו ,הקשר שבין התכונות למבנה וכן חשיפה לשיטות המחקר המדעי ויישומן.
במהלך הקורס נבין את הקשר שבין פלסטיק ופולימרים. נכיר ונחקור תהליכים כימיים שונים בהם מעורבים פולימרים כמו פילמור וצילוב. נכיר תכונות ייחודיות לפולימרים, כמו למשל אלסטיות ונבין את תרומתן לשימושים השונים של הפלסטיק.
נראה שלא כל הפולימרים הם חומרים פלסטיים, חלקם מצויים בגופינו וחלקם במזוננו. נבצע ניסויים שונים עם פולימרים למאכל.
נעבוד כקהילייה חוקרת, ננסח שאלות מחקר, נתכנן ונבצע ניסויים ונעסוק במיומנויות של כתיבת תיאור והסבר לתופעות.
במהלך הקורס נתמודד עם משימות ארוכות טווח, כמו למשל, פיתוח מוצר (פולימר) בעל תכונות רצויות. משימה שדורשת הבנה ויישום הידע שנלמד, תכנון וביצוע ניסויים, עבודת צוות ושיתוף פעולה בין חברי הקבוצה, יצירתיות ויוזמה. עם סיום המשימה, תתבצע הצגה של תהליך החקר והתוצרים בכיתה.
ההערכה בקורס תתבצע על פי מעורבות והשתתפות פעילה במהלך הדיונים הכיתתיים, על פי תהליך העבודה על התוצרים (שימוש בידע הנלמד, התמדה, יוזמה ויצירתיות) על פי תכנון וביצוע תהליכי חקר בהתאם לעקרונות המחקר המדעי, על פי תיעוד וכתיבת יומן מחקר והצגתו בכיתה ועל פי התקדמות והיבטים חברתיים שבאו לידי ביטוי בעבודת הצוות.

"משחקי בריחה" סתיו מורג
כל ילד או ילדה חלמו פעם לברוח להרפתקה! בקורס שלנו התלמידים יוצאים לפתור תעלומה ייחודית בעולם פנטזיה מלא באתגרים הדורשים תכנון וחשיבה על מנת להתגבר עליהם. ההרפתקנים יתנסו בעבודה בצוות, יבינו מתי כדאי לשתף פעולה ומתי לאפשר לנציג אחד להוביל, ילמדו כיצד לאגור ולהשתמש במשאבים וכמובן גם יפגשו עם יצורים קסומים, ימלאו משימות, יפתרו תעלומות, יתחמקו ממלכודות, יפצחו קודים וחידות, יחשפו דפוסים, יזהו צפנים ויתנו לדמיון להשתולל.

"Studio Acting" ערן לאור
אפלטון טען: "בשעה אחת של משחק אפשר להכיר אדם יותר מבשנה של שיחות".
בשיעורים הראשונים של הסמסטר, "סטודיו למשחק" יהווה בעבורכם מעבדה להתנסויות משחקיות: דרך אימפרוביזציות תיאטרוניות, משחקי תיאטרון ובמה, דיבייט ותרגילי משחק מול מצלמה נפתח מודעות לרצונות, צרכים ומוטיבציות ככח המניע לפעולה בחייכם.ן האישיים ובפרט על הבמה. נחקור את שפת הגוף, נתרגל הבעה קולית, פיזית וורבלית, נחזק את הביטחון העצמי בהופעה מול קהל.
מאמצע הסמסטר, נעבוד בקבוצות סביב תכנים מעולמות המדיה החדשה, יוטיוב, קולנוע וגם קצת תיאטרון, כהכנה לקראת פרויקט ייעודי בסמסטר ב'.
השותפים הטובים ל'דרכי היצירה" הם אלו המחויבים , המתמסרים, הקשובים, אלו שיודעים להוביל קבוצה וגם להיות מובלים על ידה.