הקורסים - כיתות ד'-ח'

תשפ"ה

"הבלתי אפשרי – אפשרי" – ליאור קזולה

במסגרת קורס זה נצא למסע בארץ המשחקים , החשיבה, והרגש. במהלך הקורס נלמד על יצירתיות בגישות שונות ומשונות, ניצור חיבורים בלתי שגרתיים מעולמות תוכן מגוונים. נעסוק רבות ביצירתיות ביחסים בינאישיים כגון בתהליכי משא ומתן וביכולתנו לשתף פעולה ולהבין את השחקן השני.  באמצעות המשחקים ניצור קשר אחד עם השני ונלמד על חברות, תוך שילוב בין עולם הלוגיקה והיצירתיות.

נלמד גם את גישת מד"הים- משחקי דמיון והומור כבסיס ליצירתיות. 

 

"משחקים המצאות ומה שביניהם" – ליאור קזולה

במסגרת הקורס ניזום, ניצור ונפתח משחקים  – משלב הרעיון ועד התוצר הסופי.
נחשף אל עולמות משחק מגוונים, אל המצאות ואתגרים שונים.
נלמד מספר סוגי חשיבה: ביקורתית, יצירתית, יזמית, לוגית.
נצעד יחדיו בתהליכי ההמצאה, היצירה וההפקה, נחווה התרגשות, התלהבות אולי גם תסכול, וכמובן נהנה מחוויית הלמידה.

 

"פלאי הרפואה" – ד"ר מיקי אקשטיין

בקורס "פלאי הרפואה" יחשפו הילדים.ת אל נושאים שונים מעולם הרפואה, שלא נלמדים בבית הספר, תוך הפעלת חשיבה וחקירה, ויעלו את המודעות לחשיבות אורח חיים בריא, כמו כן, ירכשו ידע לעזור בשגרה ובמצבי חירום. הלמידה בקורס משולבת ניסויים, משחקים וצפיה בסרטונים. 

חלק מהתכנים העיוניים בקורס:
שיעורי חידה רפואית – התלמידים יקבלו נתונים רפואיים של חולה ויצטרכו לחקור ולגלות מהי המחלה.
מחלות נדירות – נדבר על מחלות נדירות שהן מחלות "יתומות", כגון פרוגריה – זקנה בגיל הילדות.
עזרה ראשונה  – התלמידים יתרגלו באופן מעשי חבישות בתחבושות שונות בפצעים, כוויות, ימדדו לחץ דם ועוד. התרגול המעשי ילווה ברקע תאורטי מתאים.
מחלות שינה – מהי שינה ואיך חוקרים אותה, מחלות שינה (נרקולפסיה ועוד).
ניתוח צילומי רנטגן – הילדים ילמדו מהו רנטגן וילמדו (על קצה המזלג) לפענח צילומים.

 

"זיהוי פלילי –  מדע בשירות המשטרה"   – ד"ר מיקי אקשטיין

פענוח מקרה פשע כגון, גניבה או שוד בנק יכול להיעשות ע"י כלי חקירה משטרתיים מגוונים. הזיהוי הפלילי מוצלח במיוחד בכך, והוא משתמש בשיטות מדעיות וטכנולוגיות מתחומים שונים, כגון מהביולוגיה המולקולרית לקביעת פרופיל דנ"א והכימיה לזיהוי טביעות אצבע סמויות. הזיהוי הפלילי יכול לפענח מקרי פשע שבוצעו לפני עשרות שנים, לפעמים בעזרת שערה באורך של חצי סנטימטר!.
בקורס נפתור חידות משטרתיות, נצפה דרך מיקרוסקופ בשערות ובמוצגים אחרים מזירות פשע, נשתתף בסדנה לטביעות אצבע – כל תלמיד יבדוק בעצמו  את תבניות טביעות האצבעות שלו, נצפה בסרטונים המסבירים תופעות מדעיות ואת תרומתם לזיהוי הפלילי, נשחק בזירות פשע שיכינו התלמידים (יש אקדחים מפלסטיק, מטילי זהב, כובע גנבים ועוד). התלמידים ישמשו כפושעים וכחוקרי זירת פשע, יאספו ממצאים ויבדקו אותם. 

 

"עולים לשידור"  – יותם זיו

בשנים האחרונות מהפכת הפודקאסטים משנה את העולם בקצב מסחרר.
פודקאסטים או הסכתים בשם העברי, מאפשרים גישה בלתי מוגבלת למידע בכל זמן ובכל נושא.
פודקאסטים יכולים להיות בנושאים מגוונים החל מאקולוגיה, פוליטיקה, חברה, וכלה בתרבות, אמנות, וסיפורים אנושיים. בקורס, ננסה להבין מה עומד מאחורי פודקאסט שאהבנו? ננסה לנתח פודקאסטים מנקודת מבט ביקורתית. איך מספרים סיפור? נתרגל סיקור של סיפור אובייקטיבי מכמה זוויות ראייה שונות? כיצד אנו משפיעים על הסיפור אותו אנחנו מספרים? נעסוק בדרכי איסוף המידע ועריכתו. מה מעניין אותנו?  הקורס יאפשר לכל אחד ואחת להעמיק בעולמות התוכן האישיים והאהובים. כיצד אנו מגישים את המידע? כיצד אמנות האינטונציה והקול שלנו משפיעים על המאזין? נעשה תרגילי פיתוח קול שיעזרו לנו לבטא את עצמנו בצורה טובה יותר. איך בכלל יודעים לשאול שאלות טובות? נלמד על מלאכת שאלת השאלות. נתנסה בראיונות אחד על אחד. נלמד על ההיבטים הטכניים של הקלטת הפודקאסט, החל מפתיחת מיקרופונים, הקלטה ועריכה בשילוב עם אפקטים ומוזיקה. לבסוף, בפרוייקט הסיום כל קבוצה, תבחר נושא שבו היא תרצה לעסוק, ויחד יעברו את כל השלבים, החל מהמחקר,  שידור והקלטה, ועריכת הפודקאסט הקבוצתי לתוצר מוגמר שנגיש להאזנה באתר הבית ספרי.

 

"תרבות יוון העתיקה" – איתמר בובליל

יוון העתיקה השפיעה בצורה מהותית ומשמעותית על העולם בכלל ועל התרבות המערבית בחומים רבים: אמנויות, מדע, שפה , מתמטיקה, פילוסופיה, ספורט, רפואה, משפטים ועוד. בקורס נפתח צוהר אל אותם עולמות ידע עתיקים ונבחן את ההשפעות שלהן באותה התקופה, וגם כיצד הם באים לידי ביטוי בתרבות המערבית כיום. נראה עד כמה השפה היוונית נוכחת בחיינו ובשפה שאנחנו משתמשים ביומיום. נלמד על הדמוקרטיה היוונית ונתנסה באומנות הרטוריקה דרך דיבייט, נחשף אל סיפורי המיתולוגיה המרתקים ונעמוד על המשמעויות התרבותיות והאנושיות השונות הטמונות בסיפורים. ובכלל, ננסה לענות על שאלות פילוסופיות מרחיבות דעת, לפתור פרדוקסים, לעצב ולתפור בגדים מסורתיים, לשחק בתיאטרון מסכות, לבשל (ולאכול!) אוכל יווני, ואפילו נלמד את האלף-בית היווני.  אז יאסו! להתראות.

 

"בית המלאכה של פרומתאוס" – איתמר בובליל

בקורס בית המלאכה של פרומתאוס נמציא עולם פרי דמיוננו. בכל מקום אנחנו מוקפים בעולמות מופלאים שנוצרו על ידי אנשים; בספרים, משחקי מחשב, סרטים, ציורים ובמבוכים ודרקונים. בקורס נלמד צעד אחר צעד כיצד ליצור עולמות כאלו בעצמנו. לאורך הסמסטר כל תלמיד ותלמידה יפתחו את העולם שלהם עם החומר הנלמד בשיעור. הנה חלק ממה שמחכה לנו בקורס:

  • נצייר מפת עולם ונעדכן אותה משיעור לשיעור יחד עם השינויים והפיתוחים בעולם שלנו
  • נמציא קבוצות ותרבויות שונות בתוך העולם שלנו וניצור קשרים ביניהן
  • נכתוב את ההיסטוריה של העולם שלנו
  • נלמד לרתום את הבינה מלכותית (AI) כדי לעזור לנו במסע שלנו
  • נלמד איך לנצל את העולם שיצרנו כדי להמציא יצירות שונות כמו סיפורים, הרפתקאות מבוכים ודרקונים ולצייר ציורים
  • נתנסה מדי פעם במבוכים ודרקונים, כתיבת סיפורים וציור בתוך העולם

הצטרפו להרפתקה שעוד לא נכתבה ומחכה רק לכם שתצרו אותה.

 

"האינטרנט של הדברים"  – פיתוח מוצרים אלקטרוניים חכמים – אלעד בר דוד

מעוניינים בחולצה שעונה לשיחות ומפעילה מוזיקה מהטלפון שלכם? כיצד יכול מקרר להזמין בעצמו מוצרים מהסופר? והאם יכולים האקרים להשתלט לכם על הבית דרך שואב האבק הרובוטי שלכם?

בקורס נחשף לעולם המרתק של ה- Internet of Things – (IoT), מוצרים חכמים המשלבים חיישנים, תוכנה ויכולות תקשורת. נרכוש יסודות בתחום האלקטרוניקה – נרכיב מעגלים חשמליים, נכיר ונחקור רכיבים שונים כמו חיישנים, מנועים, מודולים ועוד. נעמיק את הידע שלנו בתכנות, ונלמד כיצד לשלוט על המעגלים החשמליים שהרכבנו בעזרת מיקרו-בקרים. נפתח אפליקציות שישלטו ויתקשרו עם המוצרים שלנו. נשלב את הידע שרכשנו, נעבוד בצוותים ובשיתוף פעולה כדי לפתח מוצרי IoT חדישים משלנו.

 

"לא על השחקן לבדו"- אדית חצור

בדרך של התנסות וחוויה נלמד להכיר את עולם התיאטרון על תפקידיו; נכיר את יסודות המשחק, נלמד על עבודת השחקן וסביבתו, נתנסה בכתיבת טקסטים- סצנות ומערכונים, נאלתר מקומות, נחדד ונזהה את איכות המתח והקונפליקט תוך שימוש בתלבושות ומוסיקה. נלמד לבטא רעיונות בתנועה ובקול, עם הרבה משחקים תיאטרלים ותרגילי אימפרוביזציה. נתבל הכל בצחוק ובהומור ובעיקר נשחק אותה!

 

"ויראליים" – יותם זיו

בקורס ויראליים נתנסה במיומנויות צילום וידאו וסטילס, בכתיבת תסריטים, במשחק מול מצלמה, נצלם ונערוך קליפים, נלמד על פרספקטיבה בצילום, על צילום בחשיפה ארוכה. דרך התרגילים נשפר ונחדד את נקודת המבט שלנו על המציאות הסובבת אותנו. בנוסף נשפר את יכולת המשחק שלנו, את שפת הגוף ואת היכולת לעמוד ולהציג מול קהל, לתת ולקבל משוב, לצמוח מתוך עשייה.

 

"מייקרים – מחלום למציאות" – עומר בר שדה

יש לכם מלא רעיונות למוצרים שלא קיימים?
מתרגשים מחומרים, כלי עבודה וטכנולוגיות, ומשתוקקים להכיר עוד?
בקורס מייקרים נדמיין ונבנה, נחלום ונגשים, נכיר דרכי ייצור, חומרים וטכנולוגיות ונעבוד עם הידיים והראש.
נפתח יכולת חשיבה יצירתיות, דמיון, חוכמה וידע.
סדנת המייקרים היא המעבדה שלנו בה נלמד על חומרים וטכנולוגיות, נכיר כלי עבודה שונים ונעסוק בהבנת ההשפעה הפסיכולוגית של חפץ על האדם.
הקורס יהיה מחולק לפרויקטים שונים, כל פרויקט יאפשר הזדמנויות להתנסות, לחקירה ולהגשמת רעיונות שונים, אשר יעצימו עוד ועוד את תחושת המסוגלות, את הידע והניסיון שלכם.ן בתחום.

 

"טכנולוגיה וחומר" – עומר בר שדה
בקורס "טכנולוגיה וחומר" יחשפו התלמידים.ות אל מגוון חומרים וכלים טכנולוגים, ויתנסו בחשיבה יצירתית וחדשנית תוך הקניית מיומנויות בסיסיות בתחום המלאכה, המייקרים והעיצוב.

הקורס מעודד שיתוף פעולה, עבודת צוות ומחזק תחושת מסוגלות וביטחון עצמי.

הקורס יהיה "המעבדה שלנו", בה יוכלו התלמידים.ות להתנסות ולחקור מגוון חומרים, כלים, טכנולוגיות ומבנים פיזיקליים וגיאומטריים.

 

"הקסם של הקולנוע" – יוסי בלוך
ללא ספק סרטים וסרטונים הפכו בעשורים האחרונים לדרך תקשורת מרכזית בעולם. סרטים הם מנוע לייצר שמחה, פחד צחוק ודרמה. אבל האם מדובר בקסם או בזריזות ידיים? הלא האפקטים הללו מושגים על ידי משחק עם זוויות ותנועות צילום, מרחק המצלמה מהאובייקט בחירת צבעים וצלילים, כמו נקודת המעבר המדויקת בין תמונה לתמונה. כל אלו משפיעים על הרגשות שלנו כצופים וניתנים ללימוד והכוונה. בקורס נלמד את המקורות עליהן מבוססות כל השיטות הללו, דוגמאות שלהן, ואיך אנחנו יכולים להיעזר בתכנון מוקדם כדי לייצר סרט\סרטון שמניע אנשים. לאחר שנכין לעצמנו תסריט שילווה אותנו לאורך שנת הלימודים נלמד איך עובדת המצלמה, מה אנחנו מרגישים בכל בחירה של שוט ואיך עורכים את הסרט כך שיפעיל את המנגנונים הרצויים על הצופה. בתום השנה יהיה לתלמידים סרט אותו ניתן להציג ואת היכולת לייצר סרטונים בעצמם.

 

"במו ידינו" – טל חביב משיח
בקורס "במו ידינו" נגלה את הקסם שבעשייה עצמית והכנת מוצרים בידיים שלנו. נלמד על הטכניקות, ההמצאות והפתרונות שפיתחו חברות קדומות כדי לענות על צרכים יומיומיים וננסה לשלב את הידע הזה בחיינו המודרניים.

בעשייה שלנו נשלב: תרבות, היסטוריה, אמנות ודאגה לסביבה. הקורס הוא מסע חווייתי המשלב בין מסורות עתיקות לאומנות שימושית, תוך שמירה על עקרונות הקיימות והסביבה.

במהלך הקורס נלמד להכין מוצרים מחומרים שונים, נתנסה בטכניקות עבודה מגוונות כמו תפירה, קשירה, אריגה, קליעה. דרך הלמידה והעשייה, נשאף לפתח מודעות חדשה ויכולות פרקטיות שיוכלו לשמש אותנו במגוון תחומים, ונגלה את העונג והסיפוק שבעשייה יצירתית ומשמעותית במו ידינו.

 

"המעבדה" – נתנאל משה
הקורס ״המעבדה״ מציע תוכנית חינוכית ייחודית המפתחת אצל תלמידים מחוננים מגוון רחב של מיומנויות חיים חיוניות מעבר להישגים לימודיים. במהלך 14 מפגשים, התלמידים ירכשו כלים מעשיים בתחומים כגון ניהול זמן, תקשורת בין-אישית, פתרון בעיות, חשיבה יצירתית, אינטליגנציה רגשית, עבודת צוות, חינוך פיננסי, אתיקה ויזמות. השיטה כוללת הרצאות, סדנאות חווייתיות, תרגילים יישומיים, משחקי תפקידים ופרויקטים אישיים.

המטרה העיקרית היא להוציא את מרב הפוטנציאל הטמון בתלמידים מצטיינים ומחוננים מעבר להצטיינות לימודית, ולהעניק להם הצטיינות במיומנויות יסוד להצלחה מקיפה בחיים.

 

"כל העולם בצלחת" –יפעת אלמגור
המפגשים מציעים יציאה למסע קולינארי ותרבותי סובב עולם במסגרתו ננסה לפתח "חשיבה אנרופולוגית". בכל מפגש נערוך ביקור במדינה אחרת ונכיר מאכלים טיפוסיים/חומר גלם אופייני וכן את ההקשרים הרחבים של האוכל לגאוגרפיה, לאקלים, ובעיקר למבנה התרבותי-חברתי של אותה ארץ. העיסוק באוכל מסייע לתלמידים "לצאת" מגבולות המדינה ולהתעמק בקשר שבינו לתחומי תוכן אחרים: דת, מדעי הסביבה, עיצוב, אומנות, קולנוע ועוד. בהמשך לדיון התאורטי נכין מדי מפגש מאכל טיפוסי למדינה או כזה המבוסס על חומר הגלם השכיח בה.

 

"מתמטיקה, טבע ואמנות" – אייל הר
"מתמטיקה, טבע ואמנות" הוא קורס מיועד לחשוף תלמידים לקסמי המתמטיקה ולחיבור בין תחום זה לחיים האמיתיים, בצורה ייחודית. במהלך הקורס, התלמידים יזהו ויבינו קשרים מרתקים בין מושגים מתמטיים לעולם המופלא שסובב אותנו. המתמטיקה אינה רק מספרים והיא נועדה בראש ובראשונה לתאר בצורה שפתית קשר עמוק עם הטבע, האמנות, המסחר ועוד. הקורס יציג בפני התלמידים כיצד מספרים ולוגיקה יכולים לעזור לנו לפרש ולהבין טוב יותר מצבים בחיי היומיומיים במגוון רחב של תחומים. הקורס מציג לתלמידים נושאים וחידות שאינן חלק מתוכנית הלימוד הרשמית של מערכת החינוך. בכך מזמין את התלמידים לחקור, להתנסות
ולהתפתח.במהלך הקורס, התלמידים יכירו שיטות שונות לגשת לחידות מתמטיות. באמצעות משחקים ופעילויות חקר יפתחו התלמידים הבנה בנושאים כגון סטטיקה, הסתברות, תורת המשחקים, תורת הקבוצות. כל זאת באווירה של עבודת משותפת, דינמיקה קבוצתית, שמעודדת את ההתנסות בלמידה משותפת.
בין היתר נכיר את דילמת האסיר, בעיית מונטי הול, נבחן משחקי קוביות ונבין למה הקזינו תמיד מנצח. נכיר מספרים מיוחדים כמו חתך הזהב ונצא לחפש אותם בכיתה ובטבע.

 

סיפורים מהבג"ץ – אוהד דהן

  • למה צה"ל התנגד שנשים ישתתפו בקורס טייס?
  • מה זה מזג שיפוטי?
  • מה קורה כאשר שופט מגבש דעה שלילית על עורך דין?
  • הילדה ברונה אומצה באופן לא חוקי. האם צריך להחזיר אותה להוריה הביולוגים, או להשאיר אותה אצל
    הוריה המאמצים?
  • האם מותר להשתמש בחיות במופעי בידור?

על שאלות כאלה ונוספות נעסוק בקורס. כאשר כל שיעור יוקדש לעתירה אחרת שהוגשה לבג"ץ.
נלמד את הסיפור מאחורי העתירה ונערוך דיון והצבעה בכל שיעור.
הקורס מעלה שאלות מוסריות ומשתף בסיפורים אנושים – פחות משפטי.